BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, July 21, 2011

Sanggup menipu untuk Glamorr!!!!

Assalamualaikum....

 hah sblm pape meh pakat ramai2...kte gi jengah blog cik fieha ni.....hah tekan ler button follow tu xkene byr pn....ok klik jerk banner bwh aq anto korang...dpn pintu blog cik fieha ni....

~ CoReTaN HaTi CiK  FiEhA ~

okla aq rasa bersalah sgt...tingglkn blog ni....org lain bx gak tpi blog still update....lgi tmbh terharu dhla xder entri bru tpi still ader org snggup join blog ni...ok2....insyaallah aq xtingglkn blog ni...hah TADAAAA.......ni entri bru..ok cm beselah...tjk entri aq msti gempaqkan...tpi kali ni sepesel skit..sbb org bgi tjk tu...

    ok aq planning nk bli camera digital yg baru.....so target aq RM850++..punyalah satu bndr MUAR tu aq menjelajah xder satu pn yg tertambat...hah b4 tu aq target SONY lah...ok dkt 2-3 hari gak lah perjalanan mencari 'cinta' aq ni...tpi xjumper gak....then satu hari tu aq jenjalan dkt pekan....then singgah satu kedai gambar(kodak).....

    then tgk kt ctu.....ader 3 jenis kamera jenama kodak.....pling mahal pn harga rm550++..so aq pun merisiklah kamera tersebut....ok ciri2 kamera tu dier ada 14 megapixel,4 time zooming,nipis,ringan,free 4 gb memory n cm beselah free cover dier....agak tranjaatt boboi disitu...yelah the diff camera but with the same characteristic xsure lah jenama SONY ker OLMYPUS...hah harga dier rm800++...punyalah....kagum aq..

    so kepelikan aq tu aq suarakan hah ni dier dialog aq...

     bdk baik - eh aunt...knapa kamera ni murah giler(tang giler tu aq tambah)
    
     aunt - murah??yeker??susah maa mau jual mahal2 dkt cini..takdaa org mau beli
     
     bdk baik - owh!!!but camera ni get great package...ader free gift 4 gb,14 megapixel not to bad...

    aunt - owh ok...actually..i nk bgi tau u something,....mostly all camera just the same but the brand make it difference...

    bdk baik - senyum smbil...buat mka kagum...

    aunt - SONY ker OLYMPUS ker KODAK ker..same saje...tpi KODAK ni jenama lama..so sudah xder kluar tv maa tpi SONY popular.....hari2 kluar tv.. sebenarnya manusia ni bodoh...sanggup bayar lebih untuk glamor..kamu xrasa ker...something that u can buy murah...but hanya kerana jenama we willing to spent more money 4 that.....mcm satu tipu...i rasa org macam ni sanggup tipu untuk glamor <------hah dri ctu dtgnya tjk entri ni..hah smbung baca.....

     bdk baik - tpi kn aunt...bkn ker jenama yg mcm tu product dier lbih kualiti...long lasting....

     aunt - choiii i dah berniaga sudah lama maa... i ckp dgn u this kamera(hah kamera kodak yg pling mahal kt ctu)..if u tukar KODAK kepada SONY then..harga sdh jadik rm850++.....xde beza quality sama...sajerk...org ckp peniaga tipu pengguna..tpi pengguna yg tipu diri mereka...mau tunjuk org..yg dier glamor..(sambil buat muka)..

     fuhh cayalah aunt ni..benanyer mula2 aq tpk gak maybe dier ni nk soh aq bli camera dier tu yg dier ckp mcm tu...tpi dri awl aq msk..dier xder promote pon camera dier....----->so aq pn blilah kamera kodak tu...hah ader hikmah dier gak aq still ada baki duit...so blhla bli kasut nike..yahooo(walaupun dlm hati mmg nk SONY)...

hah ckp pasal camera NIKON ala DSLR tu yg lensa camera dier besaq mcm belalai gjh tu....nk gak aq bli camera tu tpi ader ker org kedai tu ckp mcm ni..

   aunt mcm bgs - eh u sure ker nk bli camera ni..ni bkn camera biasa tau..biasenyer yg profesional je yg pakai camera ni..u ader minat ker....tangkap gambar..klo xtau pakai camera xperlu bli ini punya..lagipun kena baca tutor yg panjang...

   bdk baik - blurr sekejap then smpai skang xmsk kedai camera tu lgi...

p/s kekadang kita xsedar...demi glamor kita sanggup wat apa sahaja....yg penting...glamor mner pn kita...mati kita kelak dikembalikan...ketanah jua....


             

4 nasihat pakar:

hira said...

betul. sokong juga sebab mahal-mahal kita beli sebab kita fikir pasal kualiti sesuatu benda tu. tak terfikir pun pasal pro dan cond kamera tu. huhu.

aremieroul said...

hu3..tau x pew..kadang2 kita terlalu kejar brand sampai terlupa akan kualitinya..hu3..btw, really nice entry.. :)

iPai said...

owh dah beli ke ? heheh .. bagus r ..

meh aku kasi tips kalau aku beli kamera, kot lain kali member plak nak beli ...

bgi aku kamera digital sony kebanyakkannya tak best ... sgt kantoi kalau amik gambar time gelap .. kalau nak cari sony yang bagus, kena beli yg mahal sikit .. so walaupun stylo, aku memang tak suka sony ..


canon - dalam jenama canon, ada lagi pecahan jenis under canon, tapi aku paling suka canon IXUS .. setakat ni aku punya fav no.1 .. function plg best .. kalau ikut budget 850 tuh, tambah 100 lagi, dah leh dapat kamera canon ixus ..


olympus - tak banyak explore, tp mostly stabil juga image ye .. tak best tang memory card dia .. ini satu2 ye kamera guna XD card ..

kodak - memang produk lama .. n act tak best sgt pon .. aku pon skrang ni pakai kamera digital ni, sebab masa beli budget aku mampu beli kamera ni je ..

nikon - ada kamera digital gak .. stabil macam olympus ..


dslr - kalau nak tahu kau minat ke dak, tangkap gambar pakai kamera digital .. try join member yg ada dslr .. kalau keinginan itu ada, baru beli, kalau tak, better blaja sikit n pinjam2 kawan je ..


macam aku, aku tak suka sgt dslr ni sebab gedabak sgt .. suka kamera digital, leh selit dalam poket ..


sori dah macam post kat sini .. aku guna kodak MD30 .. ko punya ? MD50 eh ? hehe

Zulqarnain Musa said...

hehehehe xla zul pnyer... M552..tpi skang dh bgi blk kt Aunt tu....entah dier slh bgi aper ntah...fuyooo byk gila info tau tnyer ipai dlu...